Innovation Quarter
Macro-economische beeld Nederland in juni verslechterd
Nederland zit in een laagconjunctuur. Opnieuw scoren de indicatoren die statistiekenbureau CBS gebruikt om de conjunctuur te meten slecht.
Nederland zit in een laagconjunctuur. Opnieuw scoren de indicatoren die statistiekenbureau CBS gebruikt om de conjunctuur te meten slecht.
Door een opwaartse bijstelling van het handelssaldo in het eerste kwartaal, komt de bbp-groei volgens het CBS uit op 0,4% in plaats van 0,1%.
Het aantal faillissementen is in april verder gezakt. Analisten verwachten al jaren een post-corona-correctie, maar die blijft tot nu toe uit.
Het ondernemersvertrouwen daalt in het tweede kwartaal verder. Dat is sinds 2021 niet meer positief geweest. De toenemende onzekerheid baart bedrijven zorgen.
Volgens het CBS is 8,5% van onze export naar de VS blootgesteld aan druk door importheffingen op staal en aluminium. In totaal komt dat neer op ongeveer een half procent van de Nederlandse export.
De arbeidsproductiviteit in Nederland is in 2024 opnieuw gedaald, wat de economische groei belemmert. Economen pleiten voor investeringen in technologie en innovatie, en mogelijk hogere lonen om bedrijven tot meer efficiëntie te dwingen.
Het aantal bedrijven dat in 2024 de handdoek in de ring gooide is gestegen met 27% ten opzichte van 2023. Ook het aantal faillissementen stijgt.
Het aantal faillissementen in 2024 lag 30% hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Het totaalbeeld van de Nederlandse economie zag er heel 2024 slechter uit dan het langjarige gemiddelde.
Een krappe meerderheid van de bedrijven (51%) vindt dat de huidige schuldenlast de gewenste omvang heeft. Van de overige ondernemingen denkt de grootste groep tussen de een jaar en vijf jaar nodig te hebben om de schuld te verminderen naar de gewenste omvang.