Stichting Zaam via ADJ
Wat is de WHOA?
Met de WHOA kunnen ondernemers een faillissement vermijden, als ze nog wel een levensvatbaar bedrijf hebben, maar kampen met een hoge schuldenlast.
Met de WHOA kunnen ondernemers een faillissement vermijden, als ze nog wel een levensvatbaar bedrijf hebben, maar kampen met een hoge schuldenlast.
In hoger beroep heeft een Gerechtshof het reductiebevel teruggedraaid dat klimaatorganisaties eerder afdwongen in de rechtszaak tegen Shell. Wat betekent dit voor bedrijven?
Om te beoordelen aan welke vereisten de jaarrekening van een Nederlandse rechtspersoon moet voldoen, kijken we naar de omvang van de rechtspersoon. Die omvang wordt vastgesteld aan de hand van bepaalde grensbedragen. Deze is al jarenlang ongewijzigd waardoor steeds meer bedrijven voldoen aan deze criteria. Op 13 maart 2024 is het Implementatiebesluit verhoging grensbedragen in werking getreden.
Wanneer is iemand feitelijk bestuurder of manager? De hoge raad heeft hier onlangs uitspraak over gedaan. Ons hoogste rechtsorgaan geeft een ruimere uitleg dan je misschien denkt.
Vanaf 28 juni 2025 zal de European Accessibility Act (EAA) van kracht worden. In de EAA zijn een aantal toegankelijkheidsvoorschriften opgenomen voor verschillende digitale producten en diensten die essentieel zijn voor personen met een permanente of tijdelijke functionele beperking. Op die manier probeert de Europese Unie ervoor te zorgen dat personen met een functionele beperking dezelfde digitale mogelijkheden hebben als personen zonder een functionele beperking.
De Europese Unie heeft in 2019 een richtlijn uitgevaardigd over grensoverschrijdende omzettingen, fusies en splitsingen. De zogenoemde Mobiliteitsrichtlijn introduceert regels voor grensoverschrijdende omzettingen en splitsingen van kapitaalvennootschappen en verandert de bestaande regeling voor grensoverschrijdende fusies. Met deze richtlijn wordt een belangrijke stap gezet in de harmonisatie van het vennootschapsrecht op Europees niveau. Op 1 september 2023 is de implementatiewet van de Mobiliteitsrichtlijn in werking getreden in Nederland.
Digitalisering is enkele decennia gaande, maar is sinds de COVID-19-uitbraak in een versnelling gekomen. Steeds meer en steeds vaker wordt digitaal zaken gedaan. Vaak gebeurt dit door middel van een onlineplatform, dat digitaal vraag en aanbod op elkaar afstemt door middel van slimme algoritmen. Bekende voorbeelden uit de platformeconomie zijn Booking.com, Airbnb, Spotify, Netflix, Marktplaats.nl,
Op steeds meer plekken worden drones ingezet. Ze worden steeds verder ontwikkeld, hebben een hoger en groter bereik en bevatten vaak ook geavanceerde apparatuur. Het wordt echter een probleem als de drone een storende factor wordt voor de omgeving of zelfs gevaarlijke situaties veroorzaakt. Dat is natuurlijk ook bij de wetgever opgevallen: sinds 31 december 2020 gelden er Europese regels voor drones, bedoeld om de veiligheid in de lucht en op de grond te waarborgen.
Bijna iedereen heeft wel gehoord van de Bitcoin: een cryptomunt die sinds 2009 bestaat. Naast de Bitcoin zijn er ook diverse andere cryptovaluta die zich bijvoorbeeld specifiek richten op bepaalde markten (zoals maaltijden, gokken bij sporten) of bepaalde landen. Cryptovaluta zijn echter veelal niet gereguleerd en de waarde van ervan is moeilijk te bepalen. Vorig jaar september publiceerde de Europese Commissie een voorstel tot een verordening voor cryptomunten. Dit voorstel van 180 pagina's is een mooie voorzet voor meer duidelijkheid.
De techniek is niet te stoppen. Denk aan de opkomst van machine learning, en hoe artificial intelligence (AI) steeds vaker wordt toegepast in de rechtspraktijk. Deze trein is niet te stoppen, en mogelijkheden (en risico's) worden steeds meer duidelijk. Er wordt zelfs nagedacht over een 'specifieke rechtspersoonlijkheid voor robots', waardoor robots een papieren bestaan kunnen krijgen.