Bouwinvest
De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie
De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie wil het vertrouwen in de turboliquidatie vergroten. Dit is er aan de hand.
De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie wil het vertrouwen in de turboliquidatie vergroten. Dit is er aan de hand.
De minister van Rechtsbescherming heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd met meer verplichtingen voor ondernemers die een turboliquidatie willen uitvoeren. Het kabinet wil misbruik van snel opheffen van rechtspersonen lastiger maken, zonder het kind met het badwater weg te gooien. Met een turboliquidatie wordt een bedrijf sneller opgeheven met een lagere administratieve last
Financiële opsporingsdienst FIOD heeft een woning en bedrijfspand onderzocht na een melding van een curator dat er iets niet in de haak was.
Turboliquidaties zijn inmiddels behoorlijk ingeburgerd. De wetgever vreest echter een verhoogd risico op misbruik en wil meer transparantie bij de turboliquidatie. In dit kader is het wetsvoorstel tijdelijke wet transparantie turboliquidatie in ontwikkeling. Wat gaat deze tijdelijke wet inhouden?
Om misbruik van het snel opheffen van ondernemingen te voorkomen, moeten ondernemers ook bij een turboliquidatie schuldeisers verwittigen. Maar op het voorstel is kritiek omdat misbruik niet wordt voorkomen, terwijl de lasten voor ondernemers wel stijgen.
Ondanks de steunmaatregelen zal een toenemend aantal ondernemers willen stoppen met hun bedrijf, als gevolg van het Covid-19 virus. Om te voorkomen dat ze blijven hangen in schulden, moet dat snel en eenvoudig kunnen. Dat kan met de turboliquidatieregeling: het snel ontbinden van rechtspersonen als er geen baten meer zijn. Om het gebruik van de turboliquidatie te faciliteren heeft de ministerraad op voorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming ingestemd met het in consultatie brengen van het wetsontwerp Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie.
Een liquidatie zonder publicatie, deponeringen en vereffening - ook wel turboliquidatie genoemd - wordt veelvuldig gebruikt om 'lege' rechtspersonen snel en eenvoudig op te kunnen ruimen. De laatste tijd echter is de turboliquidatie negatief in het nieuws geweest. De methode schijnt misbruikt te worden, waarbij schuldeisers het nakijken hebben.
Veel middelgrote en grotere ondernemingen hanteren een besloten-vennootschapstructuur. Daarin houden zij een kerstboom aan vennootschappen in de lucht. Voor verschillende activiteiten worden verschillende entiteiten opgericht om het ondernemingsrisico te spreiden. U wilt uiteraard niet dat een verliesgevende of slechtlopende business de gehele onderneming negatief beu00efnvloedt. Als gevolg van de rechtspersoonlijkheid van vennootschappen kan een bv-structuur de onderneming daartegen beschermen. Er kan echter ook een wildgroei ontstaan. Wat doet u met vennootschappen die hun nut hebben verloren? Op welke manier kunnen ze beu00ebindigd worden? En waarom is het van belang dit binnenkort aan te pakken?
Schuldeisers krijgen bij de snelle ontbinding zonder vereffening - een zogenoemde turboliquidatie - van bedrijven die hen nog geld verschuldigd zijn meer mogelijkheden om te beoordelen of er sprake is van benadeling en of zij stappen kunnen ondernemen. Dat schrijf minister Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer.