DOK
Kredietverzekeraar: 'Faillissementen stijgen in 2024 met 31 procent'
Faillissementen lopen op en bereiken ongeveer het niveau van voor de pandemie. Nederland komt dit jaar uit op een groei van faillissementen van 31 procent.
Faillissementen lopen op en bereiken ongeveer het niveau van voor de pandemie. Nederland komt dit jaar uit op een groei van faillissementen van 31 procent.
Door capaciteitsproblemen bij de Belastingdienst wachten sommige ondernemers lang op antwoord over hoe het nu zit met hun coronaschulden. Door een toename aan bezwaarschriften, is de doorlooptijd van beoordeling van verzoeken en bezwaren opgelopen.
Bedrijven maken steeds meer gebruik van de WHOA en de voorziening voor afkoeling, zo blijkt uit cijfers over insolventiezaken. Wat houdt dat precies in? Cm: legt het uit.
Nadat gerechtsdeurwaarders enkele jaren steeds minder beslagleggingen en dagvaardingen hoefden uit te voeren, steeg dat weer in 2022. In 2023 is het aantal gelijk gebleven, maar de beroepsorganisatie van deurwaarders verwacht een lichte stijging.
Aanvragen voor diverse fiscale ondernemerszaken moeten bij de Belastingdienst binnen zijn vóór 1 april. Cm: zet ze voor je op een rij.
Vooral ondernemers in de detailhandel en horeca zouden zijn gebaat bij een soepeler schuldenakkoord waarbij de fiscus niet vooraan in de rij staat om het dubbele percentage van andere crediteuren te eisen. Ondernemersorganisatie ONL roept de overheid daarom op de versoepelingsregeling te verlengen tot 1 oktober 2024.
De Belastingdienst neemt zijn preferente positie weer in wanneer een bedrijf een schuldenakkoord afspreekt vanaf 1 april 2024. Tienduizenden bedrijven worstelen met coronaschulden en de verwachting is dat het aantal faillissementen in Nederland dit jaar harder groeit dan in de rest van Europa.
De preferente positie van de Belastingdienst als schuldeiser is tijdelijk verdwenen om het ondernemers met problematische coronaschulden makkelijker te maken om een saneringsakkoord af te spreken. Deze regeling loopt af per 1 april 2024.
Ondernemers moeten in totaal nog 14 miljard euro aan coronaschuld bij de Belastingdienst betalen. De Algemene Rekenkamer verwacht dat 8,3 miljard daarvan nog wordt afbetaald, maar van 2,8 miljard euro is dat afhankelijk van de inzet van de fiscus. En die kampt met een capaciteitsprobleem.
Horecaondernemers hebben twee keer zoveel last van problematische schulden als het gemiddelde in het bedrijfsleven. Ook ervaren ze meer onzekerheid over het komende jaar en twijfelen ze over het voortbestaan van hun bedrijf.