Terugblik Actualiteitendag Finance & Control 2023

Terugblik Actualiteitendag Finance & Control 2023

Op de Actualiteitendag Finance & Control namen onze deskundigen jullie mee langs de belangrijkste wijzigingen voor 2024. Moet je al in actie komen voor de nieuwe Pensioenwet? Waar moet je op letten als het gaat over cybersecurity? Hoe bereid je je voor op CO2-rapportage? Een terugblik op een mooi event!

De dag begint met fiscalist Peter Hoogstraten. Hij gaat in op de actuele ontwikkelingen in de loonheffingen voor 2024. Het Belastingplan 2024 is inmiddels goedgekeurd door de Tweede Kamer, dus grote veranderingen zijn daarin niet meer te voorzien. Hij raadt aan te checken of je organisatie de vrije ruimte in de WKR al volledig opgebruikt heeft. Zo niet, dan biedt dat goede mogelijkheden om de medewerkers dit jaar nog een leuke eindejaarsbonus te geven. Volgend jaar wordt de ruimte immers weer krapper.

Peter Hoogstraten: 'Vrije ruimte in de WKR nog niet volledig benut? Maak het op!'
Peter Hoogstraten: 'Vrije ruimte in de WKR nog niet volledig benut? Maak het op!'

Tips, trucs en workshops

In de keuzesessies, vervolgens, gaat Hoogstraten verder in op de mogelijkheden die werkgevers hebben om hun personeel tegemoet te komen op het gebied van duurzaamheid. Er zijn drie rondes met keuzesessies, waarin onder meer ook de actualiteiten btw, sociale zekerheid en verslaggeving aan bod komen. Er zijn workshops: Excel/Power BI door Tony De Jonker, Storytelling en Personal branding door Stephan Borggreve en Robbert Land. Johan Schouten van ISPNext gaat in op de veranderende rol van de finance professional en Kees Kerstens van Nyenrode geeft handvatten om te beginnen met CO2-rapportage.

Iedereen een nieuwe pensioenregeling

Uiterlijk 1 januari 2028 moeten iedereen een nieuwe pensioenregeling hebben. Het advies van Hans Kennis: 'Start met de voorbereidingen! Het lijkt nog ver weg, maar het aantal pensioenadviseurs is dun gezaaid, dus je kunt er maar beter op tijd bij zijn.

WTP: de 5 belangrijkste wijzigingen
WTP: de 5 belangrijkste wijzigingen

Voorkom hacks en datalekken

In een interactieve sessie na de lunch neemt Maria Genova ons mee in de wereld van cybercrime. Vorig jaar werden meer dan 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime. Hoe herken je een foute link? En waarom is Genova minder bang voor Nigeriaanse prinsen dan voor haar eigen vrienden? Of haar belastingadviseur? Je moet altijd goed blijven opletten!

Maria Genova geeft inzicht in de trucs van hackers en online oplichters
Maria Genova geeft inzicht in de trucs van hackers en online oplichters

De organisatie achter een sportploeg

In de laatste ronde keuzesessies geeft cfo Bastiaan van de Laar van het Team Jumbo-Visma nog een goedbezochte sessie. Dat levert een mooi kijkje in de keuken op bij een bijzondere organisatie. Zowel de schaatsploeg als de fietsploeg halen daarbij ook nog eens heel mooie resultaten, waarbij het gebruik van data een belangrijke rol speelt. Em er is ook een mooie finance uitdaging, want 'elke euro moet bij ons slimmer besteedt worden dan bij de concurrent'. De budgetten van het team zitten niet bij de top-3 van de wereld, terwijl hun sporters daar wel bij horen.

Cfo Bastiaan van de Laar geeft een kijkje in de keuken bij Team Jumbo-Visma
Cfo Bastiaan van de Laar geeft een kijkje in de keuken bij Team Jumbo-Visma

Energieke uitsmijter

Na een dag van heel veel informatie, tips en trucs, zorgt uitsmijter Jan van Setten ervoor dat we toch allemaal weer vol energie naar huis gaan aan het eind van de dag. Met iets om over na te denken. Want welk verschil maak jij in het leven van een ander doordat je doet wat je doet? En wees je ervan bewust dat je anderen beoordeelt op hun gedrag, maar dat mensen zichzelf beoordelen op hun intentie. En daar kan best een kloof tussen zitten. Stel dus ook af en toe de vraag: Waar blijkt dat dan uit?