cm: ControllersMagazine 2023-7: Internationaal

cm: ControllersMagazine 2023-7: Internationaal

In de financiële functie is het heel goed mogelijk dat je vroeg of laat te maken krijgt met buitenlandse collega's of zakenpartners. Simpelweg omdat je bedrijf zakendoet over de grens of omdat je op concernniveau cijfers verzamelt en consolideert van buitenlandse dochters. Misschien zit je in een werkgroep die de uitrol van een softwaresysteem of een nieuw werkproces begeleidt. Of misschien ga je als carrièrestap een poosje werken in het buitenland. Staat altijd goed op je cv.

Dreiging uit Rusland

Zo ook Dennis Baars, met wie wij spraken voor dit interview. Hij werkte over de grens en ontmoette daar zijn toekomstige vrouw. Inmiddels is hij helemaal gesetteld in Finland, haar thuisland. Hij vertelt over de grote en kleine verschillen in het werken in zijn oude en zijn nieuwe thuisland. En over de toegenomen dreiging vanuit het oosten die de Finnen sinds vorig jaar duidelijk voelen. En de stappen die zijn bedrijf heeft genomen om te kunnen blijven leveren, mocht er iets gebeuren.

Cultuurverschillen

Als Nederlanders zijn wij van oudsher behoorlijk gericht op het buitenland. Zeker nu Europa steeds kleiner lijkt te worden door Europese wet- en regelgeving en, niet te vergeten, steeds betere communicatiemogelijkheden, lijken we weleens te vergeten dat er nog steeds de nodige cultuurverschillen bestaan. Zo word ik altijd heel hard uitgelachen door mijn Belgische concullega vanwege onze Nederlandse lunches met (smalend) ‘broodjes kaas en een beker melk’. Als je elkaar wat beter leert kennen, dan gaat dat prima, dan spreek je dat soort dingen uit tegen elkaar. Maar hoe doe je dat als je elkaar nog niet zo lang kent? En je niet zo vaak bij elkaar over de vloer komt? Maar je elkaar wel nodig hebt? Wij vroegen het Anne-Marie Dingemans. Zij traint professionals die zakendoen in het buitenland. En hoewel haar tips eigenlijk heel simpel zijn, zijn ze zeker de moeite waard om even bij stil te staan. Ook als je met Nederlanders communiceert!

Anja Jalink, hoofdredacteur - anjajalink@VMNmedia.nl

Verder in cm: 2023, aflevering 7:

>> Het belang van internationale organisaties in het financiële systeem
>> Recht op aftrek bij holding vaak voer voor discussie
>> De vier fasen van reputatiemanagement
>> Het is nu tijd voor de hoogpresterende financiële functie
>> Het shared service center in het buitenland: de uitdagingen
>> Verzekeringen in de jaarrekening: hoe zit dat?
>> Blog Jaap Koelewijn: In de rij met blikjes
>> Persoonlijke effectiviteit: Zo bouwt u een bullshitradar
>> Raad van commissarissen: achteroverleunen verleden tijd
>> Excel-tutorial: Kruistabellen analyseren met gestapelde kopteksten
>> Young professional Bas van As: 'Wisselwerking tussen politieke en ambtelijke spel erg interess
ant'

Anja Jalink

Anja Jalink

Hoofdredacteur ControllersMagazine en CMweb.nl

Anja Jalink is journalist, contentstrateeg en hoofdredacteur van CM: ControllersMagazine en CMweb. Daarnaast is zij nauw betrokken bij de programmaontwikkeling van Finance Academy E-learning, de Nationale Controllersdag en de Actualiteitendag Finance en Control. Hiervoor werkte ze als (hoofd/eind-) redacteur bij verschillende uitgeverijen in de financieel economische hoek.