CMA-certificering binnen een jaar

CMA-certificering binnen een jaar

De volgende stap in je carrière is gauw gezet: door binnen één jaar de CMA (Certified Management Accountant) certificering te behalen van het Institute of Management Accountants.

Het IMA, een van de grootste verenigingen voor managementaccountants ter wereld en ruim dertig jaar actief in Nederland, komt tegemoet aan de hectische schema’s van financiële professionals met flexibele oplossingen om efficiënt en gefocust te kunnen studeren, onder meer via zelfstudie en online begeleide zelfstudie.

Alain Mulder, Managing Director IMA Europe.
Alain Mulder, Managing Director IMA Europe.

‘De CMA-certificering maakt het mogelijk om de carrièrevooruitzichten en het verdienpotentieel van een controller aanzienlijk te vergroten’, stelt Alain Mulder, Managing Director IMA Europe. ‘Certified Management Accountants zijn experts in het uitleggen van het “waarom” achter de cijfers, niet alleen het “wat". Of iemand nu de ambitie heeft om impact te maken op de samenleving of om CFO te worden, de certificering biedt legio kansen voor verdere carrièreverbreding of -verdieping.’

De internationaal erkende certificering is te behalen na slechts twee examens binnen een jaar; deze vinden plaats in Amsterdam. Wie slaagt, wordt tevens opgenomen in het register van CMA’s. Mulder: “Professionele certificeringen zijn essentieel geworden voor carrièregroei en succes in een kennisgedreven wereld. Ze valideren de expertise en geven een concurrentievoordeel op de Nederlandse en internationale arbeidsmarkt.”

De CMA-certificering is een wereldwijde erkenning in skills aangaande management accounting en financieel management. Ze heeft betrekking op verschillende onderwerpen, waaronder Technology & Analytics, Financial Statement Analysis, Corporate Finance en Decision Analysis. De CMA heeft twee examens die raken aan 12 competenties. Deel 1 gaat over Financial Planning, Performance en Analytics. Deel 2 gaat over Strategic Financial Management.

Certified Management Accountants zijn experts in het uitleggen van het Waarom achter de cijfers, niet alleen het Wat”
— Alain Mulder

Er zijn vijf belangrijke redenen waarom een investering in de CMA-certificering zeer de moeite waard is:

1. Toekomstbestendigheid

De CMA-certificering zorgt voor een verdieping van kennis en begrip omtrent financieel beheer. Dit stelt de controller in staat stelt om beter beslissingen te nemen en geeft hem of haar de beschikking over 12 essentiële accounting competenties. Dit bevordert de geloofwaardigheid, wat kan resulteren in een hoger verdienpotentieel en een plek aan de tafel waar besluiten worden genomen.

2. Internationale erkenning

De CMA-certificering wordt wereldwijd erkend. Of je nu werkt in de Verenigde Staten, Europa, Azië of elders, de CMA-certificering staat internationaal hoog aangeschreven.

3. Loopbaanontwikkeling

Het behalen van een CMA-certificering kan deuren openen naar de beste carrièremogelijkheden. Veel organisaties zijn actief op zoek naar CMA's om kritieke financiële managementposities in te vullen. Met deze referentie is een controller goed uitgerust voor functies als financieel manager, controller of zelfs chief financial officer (CFO). In een competitieve arbeidsmarkt werkt een CMA-certificering op het CV onderscheidend ten opzichte van andere kandidaten.

4. Krachtig netwerk

IMA biedt een verscheidenheid aan netwerk- en professionele ontwikkeling voor haar leden. Wie een CMA wordt, zal deel uitmaken van het extensieve netwerk van IMA, dat bestaat uit 140.000 financiële professionals. Ook biedt het toegang tot een reeks van 1.300+ cursussen, 70+ gratis webinars en baanbrekende onderzoeken en publicaties. IMA heeft afdelingen over de hele wereld, waarmee ze zorgdraagt voor lokale netwerken door middel van evenementen en regelmatige contactmomenten. In Nederland heeft IMA een lokale afdeling waarin het mogelijk is om evenementen bij te wonen, vrijwilligerswerk te doen of contact te leggen met andere collega's uit het financiële beroep.

5. Permanente educatie

Een CMA worden omvat een rigoureuze examenvoorbereiding en voortdurende professionele ontwikkeling. Met deze toewijding investeert een controller in zijn of haar toekomst. Het toont een commitment aan werkgevers om altijd bij te willen blijven in het vakgebied.

Er zijn verschillende manieren om het CMA-examen voor te bereiden. Het CMA Candidate Resource Center op de IMA-website bevat nuttige video's, oefenvragen, studiegidsen, webinars en andere bronnen om kandidaten te helpen slagen voor het examen. Dit extensieve pakket ter ondersteuning van de student maakt dat het CMA-traject binnen een jaar te voltooien is.

Dit artikel is gesponsord door het IMA.