cm: ControllersMagazine 2023-6: Wie is het snelst?

cm: ControllersMagazine 2023-6: Wie is het snelst?

Wie was dit jaar de snelste afsluiter? Op zich doet het er niet zoveel toe zul je denken. De top 3 wisselt elkaar al jaren af. En een dagje meer of minder is natuurlijk snel een feit. Toch denk ik dat er bij het team van de winnaar ieder jaar wel even een zacht gejuich opstijgt. En terecht.

Want waar haastige spoed zelden goed is, gaat dat in dit geval helemaal niet op. Als je snel kunt sluiten, betekent dat gewoon dat je je zaken goed op orde hebt. (En inderdaad ‘haastig’ is niet per se het juiste woord in dezen.) Je zaken goed op orde hebben, betekent dat je goed inzicht hebt, zodat je je organisatie goed kunt sturen. Dat betekent dat leveranciers, financiers en andere stakeholders ook zien dat je je zaken goed op orde hebt en dat maakt het leven er vaak net even iets makkelijker op. Dat geldt voor de snelste sluiter, maar natuurlijk evengoed voor de andere ondernemingen die hoog eindigen in de ranking.

Kijkje in de keuken bij de winnaar

Nu is het heel leuk om zo’n ranking door te vlooien en te kijken wat de beweging dit jaar is en wat de trends over langere tijd zijn. Maar we willen ook wel eens weten wat de magie is bij de snelle sluiters. We zijn dus op de koffie gegaan bij de winnaar van de ranking: TomTom. Zoals gezegd: als je altijd snel kunt sluiten, dan moet je je zaken goed op orde hebben. En dan is het altijd leuk om een kijkje in de keuken te krijgen. Dat kijkje in de keuken delen we graag met jullie in dit interview.

Snelle stijgers

Natuurlijk is het ook interessant om boven tafel te krijgen wat er gebeurd is bij die ondernemingen die misschien niet bovenaan geëindigd zijn, maar die wel een flinke sprong naar boven gemaakt hebben. Daar is ongetwijfeld een automatiseringsslag geslagen, de processen zijn onderhanden genomen en er zijn betere afspraken met de accountant gemaakt. Binnenkort gaan we ook op bezoek bij een van de snelle stijgers, om hun verhaal voor jullie op te schrijven (en ik kan al wel verklappen: dat belooft ook een mooi verhaal te worden!).

Dan rest mij nog jullie een goede zomer te wensen, want als dit magazine op de mat valt zijn de vakanties bijna voorbij. Dan stevenen we alweer snel af op de volgende ronde jaarafsluitingen!

Anja Jalink, hoofdredacteur

Lees ook in cm: ControllersMagazine 2023, afl. 6:

>> De nieuwe pensioenwet: Van uitkeringsgarantie naar premieregeling
>> Btw en auto: denk goed na over de gevolgen bij aankoop
>> Financiële markten: Orde scheppen in verwarring
>> Bestuurslid Eveline Kapteijn van LOOFC: 'Jonge mensen kunnen helpen om verandering tot stand te brengen'
>> Nationale Controllersdag 2023: Financials leren anders denken over groei
>> De AVA: Fysiek, hybride of volledig digitaal?
>> Persoonlijke ontwikkeling: Uw eigen Fosburry Flop
>> Blog Jaap Koelewijn: Meer economie graag
>> Waarom een kaderbrief zo waardevol is
>> Excel-tutorial: Allocatie van projectbedragen
>> Young professional Peter van Dalfsen: 'Ik kan hier heel veel leren en doorgroeien'

Lees meer over

Anja Jalink

Anja Jalink

Hoofdredacteur ControllersMagazine en CMweb.nl

Anja Jalink is journalist, contentstrateeg en hoofdredacteur van CM: ControllersMagazine en CMweb. Daarnaast is zij nauw betrokken bij de programmaontwikkeling van Finance Academy E-learning, de Nationale Controllersdag en de Actualiteitendag Finance en Control. Hiervoor werkte ze als (hoofd/eind-) redacteur bij verschillende uitgeverijen in de financieel economische hoek.