Onderzoeksresultaten: dit kun je in 2024 van payroll verwachten

Onderzoeksresultaten: dit kun je in 2024 van payroll verwachten

Wat het huidige en toekomstige potentieel van payroll is? Daar geeft het onderzoek 'Het potentieel van payroll in 2024: Enquête internationale payroll' van ADP Nederland antwoord op.

Jaarlijks bevraagt ADP senior leidinggevenden van multinationals die verantwoordelijk zijn voor payrollfuncties binnen hun organisatie. Op die manier achterhaalt het softwarebedrijf hoe de wereldwijde payroll van die organisaties presteert. Het doel is om de prestaties en strategische bijdrage van payroll bij bedrijven wereldwijd te beoordelen. In dit artikel lees je een aantal onderzoeksresultaten.

Payrolltransformatie

Corona heeft een verwoestend effect gehad op veel bedrijven. Dit heeft ADP wakker geschud: “Payroll moet innovatiever benaderd worden. Dit betekent dat payrollfuncties pragmatischer en meer op de toekomst gericht moeten zijn, met aandacht voor betere en brede integratie."

Het onderzoek wijst op de volgende drijfveren voor payrolltransformatie in de komende twee tot drie jaar:

 • Kostenbesparing – 33%
 • Digitalisering – 33%
 • Operationele/productiviteitsefficiëntie – 30%
 • Verbeterde medewerkerservaring – 30%

Topprioriteiten voor organisaties

Er moeten fundamentele veranderingen worden gemaakt in de werking van payrollfuncties om payroll efficiënt te kunnen leveren. Voor een effectieve transformatie moeten processen, hulpmiddelen en vaardigheden in de payroll-organisatie worden aangepast.

Het onderzoek ‘Het potentieel van payroll in 2024: Enquête internationale payroll’, bevat een gedetailleerde beschrijving van de topprioriteiten voor organisaties die hun payrollfuncties willen transformeren. Dit zijn enkele voorbeelden:

 • Verbeterde medewerkerservaring
 • Integratie van zakelijke systemen en payroll
 • Betrouwbaardere technologie
 • Verscherpte gegevensbeveiliging

Belangrijkste bevindingen: 4 hoofdthema’s

Medewerkerservaring staat bovenaan de agenda, maar hoe zit het met de nauwkeurigheid van de payroll?

Het garanderen van nauwkeurige payrollverwerking is cruciaal bij het behoud van medewerkers in bedrijven met een groot medewerkersbestand. Bij het uitbetalen van je medewerkers zorgt een nauwkeurige payroll ervoor dat je bedrijf aan zijn verplichtingen richting medewerkers, aandeelhouders en wet- en regelgeving voldoet.

De balans tussen wereldwijd overzicht en lokale expertise

Op de huidige internationale markt hebben bedrijven met een holistische kijk op hun organisatie en plaatselijke inzichten een voorsprong op hun concurrenten. Dat geldt ook voor payroll-informatie.

De payroll moet voldoende gelokaliseerd zijn om te kunnen voldoen aan specifieke regionale wetten en conventies, maar bedrijven moeten ook een overzicht hebben van payrollgegevens uit alle landen waar ze actief zijn, ter onderbouwing van zakelijke strategieën. Het onderzoek gaat hier dieper op in.

Het gebruik van IT bij internationale payroll

Wanneer je payrollgegevens verwerkt voor je organisatie, is gegevensbescherming van groot belang. Je moet op de hoogte zijn van de nieuwste regelgeving over gegevensbescherming en processen hebben die de risico’s van een gegevensinbreuk beperken.

Volgens het onderzoek is het minimaliseren van IT-complexiteit een argument voor verandering:

 • Respondenten schatten dat IT-resources gemiddeld 22 uur per week, per land besteden aan het beheren van de gegevensstroom tussen payroll en andere bedrijfssystemen.
 • Veel bedrijven hebben alleen een draaiboek en noodplannen voor gegevensbescherming ontwikkeld voor bepaalde landen (36%), terwijl andere helemaal geen noodplannen hebben (13%).
 • 99% zegt dat gegevensbeveiliging in de afgelopen 12 maanden belangrijk is geworden voor hun payrollstrategie. 46% zegt dat gegevensbeveiliging cruciaal is.

Het moderne payrollteam: van operationeel naar strategisch

Operationele efficiëntie is van levensbelang voor het slagen van elk bedrijf dat de uitdagende economische omstandigheden probeert te trotseren. Met een combinatie van de juiste payrollstrategieën en het juiste payrolltalent kan een organisatie haar zakelijke ambities waarmaken en zich voorbereiden op onverwachte uitdagingen in de toekomst.

Dit artikel is gesponsord door ADP.